חמסה חמסה

אנו בתכשיטי מוריה מעצבים את סמל החמסה מאבן ירושלים המגיעה ישירות מהר הבית.

אנו מאמינים שזהו שילוב מנצח, אבן מהמקום הקדוש עם סמל הגנה רב עוצמה.

את אבן הר הבית מעצבים לצורת חמסה, תוך השארת המראה פראי של האבן. מסגרת זהב ויהלומים מוסיפה אור ויוקרה לסמל עתיק זה.

חמסה נגד עין הרע

אז מה זה "עין הרע"? המושג "עין רעה" מתייחס לאנשים שרואים בעין עוינת = עין רעה, את כל מה שחסר להם ואינם יכולים להשיג. אפשר לקרוא לכך קנאה, רגש שמוביל לעיתים למחשבות ומעשים קיצוניים.

אנשים מפחדים ממישהו שמטיל בהם עין רעה שעלולה לפגוע בהצלחה שלהם. כאן החמסה נכנסת לתמונה – היא המגן בפני העין הרע.

חמסה ביהדות

המקור של החמסה ביהדות לא ממש ברור. החמסה ביהדות אומצה לאחר שנפוצה בעולם המוסלמי. הקהילות היהודיות בצפון אפריקה היו מעורבות בקהילה המקומית והושפעו מסביבתם וחושבים שמכאן הגיע התרבות של חמסה נגד עין רעה.

יש הגורסים כי החמסה היא כף ידה של מרים, אחות משה ואהרון.

יש הטוענים כי רעיון חמש האצבעות הוא סמל לסימון משקוף הבית בדם, בעת מכת בכורות במצרים. משם נמשך רעיון השמירה וההגנה מכל פגע רע על יושבי הבית, אם כמובן תולים חמסה בכניסה.

יש הסוברים כי החמסה היהודית מייצגת את האות החמישית- ה', סמל לקב"ה, את צורת עלי התאנה משבעת המינים, את חמשת החושים העומדים על משמרתם ושומרים על האדם וכן את חמשת חומשי התורה.

תליון חמסה אבן הר הבית בצורת אובל עם יהלום תליון בזהב ורוד וחוט משי

התייחסות לחמסה בכתובים

התייחסות ראשונה בכתובים לסמל החמסה מופיעה כבר במאה ה- 17 בספר "איומה כנדגלות" – לא אין כאן שגיאות כתיב, שכתב בספר של הרב עונקינירה. הוא עשה חיבור בין הסגולות המאגיות של האות ה' עם ציור כף יד עם חמש אצבעות. הוא מתייחס לחמסה כתכשיט שניתן לתלות אותו על מנת למנוע עין הרע.

חזרה על דבריו מופיעים גם אצל הרב אברהם ראובן הכהן סופר בספרו ילקוט הראובני, החיד"א, הבן איש חי, הביא את דברי החיד"א.

יש הסבר בגימטריה לכך שהחמסה היא קמע שמונע פגיעת עין הרע. הערך המספרי של עין הוא מאה ושלושים (70+10+50), וכך גם אם מכפילים את שם הוי-ה הקדוש חמש פעמים (5*(10+5+6+5).

תליון חמסה אבן הר הבית במסגרת זהב לבן יהלום במרכז

מאיפה מגיע השם חמסה

המילה חמסה (מערבית: خمسة – חמישה) מקורה בשפה הערבית והיא מילה המתייחסת לסמל כף יד בעלת חמש אצבעות פרושות.

סמל זה ששימש כהגנה מאגית בעיקר מפני עין הרע.

החמסה נפוצה בעיקר בארצות ערב, במזרח התיכון ובצפון אפריקה. נהוג לתלות את החמסה בפתחי הבתים, על הצוואר, במכונית, בארנק, או במחזיק המפתחות.

 החמסה מופיעה לרוב במבנה סימטרי, בו האגודל והזרת זהות בגודלן, שלא כמו במציאות ומקבילות זו לזו. קיימות גם חמסות המעוצבות בצורות מדויקות יותר מבחינה אנטומית.

 בחמסה משולבים לעיתים קרובות סמלים נוספים כנגד עין הרע, כמו עיניים, דגים, מגיני דוד, או שמו של אללה (الله). הצבע תכלת, הנחשב גם הוא כמגן מפני עין הרע, הוא צבע מקובל לחמסה.

|חמסות של מוריה

תליוני החמסה של מוריה עשויים מאבן הר הבית, אבן עם הילה של קדושה. כשעונדים תליון חמסה של מוריה עונדים סמל המגן מעין הרע העשוי מאבן ירושלים מיוחדת. תכשיטי  מוריה משלבים באבן הירושלמית זהב ויהלום העושים אותה ייחודית ומיוחדת. 
למבחר תליוני חמסה – חפשו באתר את המילה חמסה. 

תליון מגן דוד אבן הר הבית ויהלומים
הרשמו עכשיו וקבלו 20% הנחה לתקופת חג הפסח!
צריכים עזרה?